Bookmark and Share

Μικροβιολογικό - Φροντίδα Υγείας

services-banner

Η Μικροβιολογία – Βιοπαθολογία είναι ο κλάδος της Ιατρικής ο οποίος μέσω του αίματος και των άλλων υγρών εκκριμάτων δύναται να δώσει μια ασφαλή εικόνα για τον τρόπο λειτουργίας του ανθρώπινου οργανισμού.
Συνεπώς στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο, με την εκτέλεση βιοχημικών, ορμονολογικών, ανοσολογικών ελέγχων, γενικής αίματος, των καλλιεργειών, καρκινικών δεικτών και ένα πλήθος άλλων εξετάσεων που εκτελούνται σε σύγχρονης τεχνολογίας μηχανήματα είτε θέτει τη διάγνωση είτε συντελεί στη διάγνωση και στην παρακολούθηση της πορείας μιας νόσου.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η πρόληψη σώζει ζωές και πολλές φορές μια απλή αιμοληψία το επιτυγχάνει.

 • Αιματολογικός έλεγχος
 • Βιοχημικός έλεγχος
 • Ορμονολογικός και Ανοσολογικός έλεγχος με τη μέθοδο της χημειοφωταύγειας.
 • Καλλιέργεια διαφόρων υλικών
 • Προληπτικός έλεγχος για τρισωμίες (A-TEST, PAP-A)

 Οδηγίες – Προετοιμασία εξετάσεων
Η αιμοληψία για την ανάλυση γενικών εξετάσεων του αίματος πραγματοποιείται μετά από πρωινή νηστεία και 12ωρη αποφυγή λιπαρών τροφών με 24ωρη αποφυγή του αλκοόλ.
Η αιμοληψία για την εξέταση της ινσουλίνης και C-πεπτιδίου πραγματοποιείται τις πρώτες πρωινές ώρες μετά από τουλάχιστον 8ωρη νηστεία. Η μέτρηση μπορεί να επαναληφθεί μετά από φόρτιση με γλυκόζη σε προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα.
Η λήψη φαρμάκων ή μη πριν την αιμοληψία γίνεται κατόπιν συνεννοήσεως με το θεράποντα ιατρό.
Η αιμοληψία για την ανάλυση της κορτιζόλης του αίματος συνήθως πραγματοποιείται νωρίς το πρωί (7:30 - 8:30π.μ.) και είναι επιθυμητή η πρωινή νηστεία.
Για την ανάλυση των επιπέδων των ογκολογικών δεικτών η αιμοληψία μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και δεν είναι απαραίτητη η νηστεία.


Για την εξέταση ούρων για καλλιέργεια και γενική ανάλυση είναι απαραίτητα τα πρωινά ούρα μετά από σχολαστική καθαριότητα και συλλογή στο ειδικό αποστειρωμένο δοχείο. Να προσκομίζονται το συντομότερο δυνατόν ή να διατηρούνται σε δροσερό μέρος μέχρι την προσκόμισή τους.
Για τη διενέργεια εξετάσεως σε ούρα εικοσιτετραώρου λαμβάνονται οδηγίες από το προσωπικό του εργαστηρίου.
Για όλες τις γυναικολογικές ορμόνες, η αιμοληψία μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και δεν είναι απαραίτητη η νηστεία. Για την εξέταση της προλακτίνης, απαιτείται η αιμοληψία να απέχει τουλάχιστον 2 ώρες από τον ύπνο και να υπάρχει αποφυγή stress. Επίσης, τυχόν λήψη φαρμακευτικής αγωγής (αντιβίωση, αντιόξινα, αγχολυτικά, αντισυλληπτικά κ.ά.) θα πρέπει να αναφέρεται. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές οι εξετάσεις πάντα αξιολογούνται σε συνάρτηση με την ημέρα του κύκλου της εξεταζόμενης και ότι προτιμητέο χρονικό διάστημα πραγματοποίησης των εξετάσεων είναι η 2η-5η ημέρα του κύκλου. Η λήψη της οιστραδιόλης και της προγεστερόνης γίνεται επίσης αργότερα στη διάρκεια του κύκλου (14η ημέρα και 21η ημέρα, αντίστοιχα) και θα πρέπει να σημειώνεται αν υπάρχει ή όχι και ποια η φαρμακευτική αγωγή.


Για την εξέταση της β-χοριακής γοναδοτροπίνης (τεστ κυήσεως), καταλληλότερη ημέρα πραγματοποίησης της ανάλυσης είναι από την 2η ημέρα καθυστέρησης της περιόδου και μετά. Εάν η εξέταση πραγματοποιηθεί νωρίτερα, υπάρχει μικρή περίπτωση να μην ανιχνευτεί μία αρχόμενη εγκυμοσύνη. Μετά από ένα κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης, η β-HCG συνήθως πιστοποιεί ύπαρξη ή όχι εγκυμοσύνης, 14 ημέρες μετά από την εμβρυομεταφορά.
Για την ανάλυση του προγεννητικού ελέγχου χρωμοσωμικών ανωμαλιών του εμβρύου, η αιμοληψία μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και δεν είναι απαραίτητη η νηστεία. Το υπερηχογράφημα πρέπει να γίνεται την ίδια ημέρα. Σημειώνεται η τελευταία έμμηνος ρύση, η ακριβής ημερομηνία γέννησης της γυναίκας, το βάρος της, τα στοιχεία του υπερηχογραφήματος, εάν υπάρχει ιστορικό συνδρόμου Down στην οικογένεια και εάν πάσχει η γυναίκα από ινσουλινοεξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη. Τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιούνται για την στατιστική ανάλυση που πραγματοποιείται από εξειδικευμένο πρόγραμμα και όπου συγκρίνονται τα δεδομένα αυτά με τα επίπεδα των ορμονών.
Για την ανάλυση των επιπέδων των ανδρογόνων, η αιμοληψία μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και δεν είναι απαραίτητη η νηστεία. Συνήθως αυτές οι εξετάσεις εκτιμούνται στην αρχή του κύκλου (2η-5η ημέρα).
Το νερό δεν επηρεάζει καμία εξέταση. Πριν την αιμοληψία μπορούμε να πίνουμε νερό.


Για την εξέταση κολπικού εκκρίματος: είναι προτιμότερο να πλυθούμε σπίτι μας από την προηγούμενη το βράδυ με το σύνηθες σαπούνι, που χρησιμοποιούμε για τη ατομικά υγιεινή μας. Θα αποφύγουμε σεξουαλική επαφή. Το κολπικό έκκριμα θα πρέπει να το πάρει ο γυναικολόγος ή ο μικροβιολόγος με χρήση κολποδιαστολέα.


Προετοιμασία για το σπερμοδιάγραμμα και καλλιέργεια σπέρματος:
Αποχή από σεξουαλική επαφή ή αυνανισμό 3-4 ημέρες.
Αποφυγή χρήσης υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ.
Σχολαστικός καθαρισμός γεννητικών οργάνων με σαπούνι και νερό
Το σπέρμα συλλέγεται σε αποστειρωμένο κύπελλο (ουροσυλλέκτης), μετά από αυνανισμό και όχι διακεκομμένη συνουσία.
Προσέχουμε να συλλέξουμε όλη την ποσότητα.


Η μεταφορά στο εργαστήριο πρέπει να γίνει σε μία ώρα.

 • Architect
 • Cell–Dyn

doctor-no-imgArchitect ci4100
Abbott
Αναλυτής ανοσοχημείας


Πλήρης ενοποίηση

 • Εξετάσεις ανοσολογίας και κλινικής χημείας σε μια μόνο πλατφόρμα.
 • ≤ 0.1 ppm κλινικά ασήμαντη επιμόλυνση εκ μεταφοράς από δείγμα σε δείγμα.

Ακριβή αποτελέσματα σε ελάχιστο χρόνο

 • Παραγωγικότητα έως 800 εξετάσεις κλινικής χημείας και 100 ανοσολογικές ανά ώρα.
 • Άμεση επεξεργασία επειγόντων δειγμάτων.
 • Μέχρι επτά προσαρμόσιμοι χώροι τοποθέτησης επειγόντων δειγμάτων.

Εύκολη χρήση

 • Διαδραστικό λογισμικό με μία μόνο διεπαφή
 • Πρόσβαση σε αντιδραστήρια, δείγματα, και αναλώσιμα υλικά ενώ ο αναλυτής είναι σε λειτουργία.
 • Πολλαπλοί τύποι και μεγέθη σωληναρίων.
 • Εκτεταμένη βαθμονόμηση και δυνατότητες ελέγχου ποιότητας.

doctor-no-imgCell – Dyn Ruby
AbbottO AbbottCell-DynRuby είναι ένας αυτόματος αιματολογικός αναλυτής πολλών παραμέτρων.
Η διαδικασία ανάλυσης του κάθε δείγματος είναι πλήρως αυτοματικοποιημένη και δεν απαιτείται καμιά προηγούμενη επεξεργασία, αραίωση κλπ.

Partners & Associates

© 2008 - 2020  http://www.frontida-ygeias.gr  |  All rights reserved.